Ankara çocuk ve ergen psikoloğu, çocukluk ve ergenlik döneminde gelişim etkileyen fiziksel, çevresel ve sosyal faktörlere bağlı bireyde gelişen ruhsal sorunlar ile yakından ilgilenir. Çocuk ve ergen psikoloğu nasıl olmalıdır sorusunun yanıtı için merak edilen tüm noktalara değineceğimizin bloğumuzdan faydalanabilirsiniz. Böylelikle uzman psikiyatri seçiminde kolaylık sağlanabilir. Doğru seçim yapmak sorunların çözümü ve ruh sağlığında iyileşme sağlamak bakımından büyük önem taşır. Kaliteli ve verimli hizmet sağlayan psikolog özellikleri nelerdir? Haydi! Gelin birlikte detaylı şekilde inceleyelim.
Yetişkin psikiyatri uzmanlarına nazaran daha naif ve ılımlı yaklaşımlar sergilemesi beklenen çocuk ve ergen psikoloğu seçimi doğru ve kaliteli verim açısından önemlidir. Hizmet kapsamında yer alan metot ve yöntemleri sayesinde bireylerde mevcut olan psikolojik sorunların keşfedilmesi, çözümü hususunda gerekli destek verilir. Çocuk ve ergen psikoloğuna hangi durumlarda başvurulması gerekir?
Tarzında ruhsal sorunlara yol açabilen birçok durumda çocuk ve ergen psikoloğunda destek alınması gerekli olabilir.
Gelişim dönemlerinde yaşanan ruhsal sorunlar için uzman psikolog yardımı almak önemlidir. Çocuk ve ergenlerde meydana çıkan depresyon niteliğindeki problemlerin altında yatan kaynağın bulunması ve tedavi edilmesi ile sağlıklı olarak gelişimlerini tamamlamaları sağlanır. Bireyde meydana çıkan ruhsal sorunların çözümü için uygun ve etkili metotlar tercih edilerek, terapi seansları hazırlanır. Belirli periyotlar ile verilen terapi seanslarında var olan sorun ve kaynağı tespit edilerek iyileşme hedefli tedavinin izleneceği yolda iş birliği ile çalışmalar gerçekleştirilir.
Tedavi süreci boyunca aile ve çevresel destek son derece etkili bir rol oynar. Aşamalarda çocuğun güvenini kazanmak tedavinin hızlı ve verimli olmasına katkı sağlar. Bu sebep ile seçilen uzmanın yaklaşımı tedavi sürecini etkileyen en önemli faktör olduğu görülür. Çocuk ve ergenlerde ilgi, alaka beklentisi birbirinden farklı olarak işler. Yaş dönemlerini tanımak ve buna uyumlu yaklaşımlarda bulunmak süreçten alınacak performansı belirler.
Terapi sürecindeki hedef; çocuğun ya da ergenin problemini tanımak, kaynağına inebilmek, burada yer alan bilinçaltı etkileri yok edebilmek, şu anki var olan sorunun çözümünü sunabilmek, bundan sonra ki dönemlerde karşılaşılabilecek sorun-problemler ile baş edebilme yeteneği kazandırmak, bunun için ihtiyaç duyulan özgüveni ve cesareti aşılabilmektir.
Ergenlik döneminde yaşanan birtakım fiziksel ve ruhsal değişim döngülerine bağlı psikolojik sorunlar meydana gelebiliyor. Bu dönemde bireyin davranış ve hareketleri takip edilmelidir. Bir sorun ile karşılaşılır ise sert ve kırıcı yaklaşımlarda bulunulması bu dönemde gelişen duygu değişiklikleri bakımından oldukça önemlidir.
Depresyon ve buna bağlı değişimler gözlemlenen bireyi incitmeden, uzman bir psikolog desteği almaya ikna etmek gerekir. Bundan sonraki sorumluluk, psikoloğun hizmetine bağlı ve talep ettiği iş birliğine uyumlu devam ettirilebilir. Aile desteği bu dönemde gelişimsel açıdan oldukça büyük önem taşır. Psikoloğun gözlem yeteneği ile sorunun kaynağı çözülür ve buna uygun gerekli tedavi yöntemi hazırlanır. Oluşturulan plan çerçevesinde belirli periyotlar ile terapi seansları verilerek, bu dönemi sorunsuz, sağlıklı bir gelişim ile atlatılması sağlanır.
Bedensel sağlık kadar, ruhsal sağlıkta gelişim dönemlerinde, hatta yaşam boyu önemli olan bir etkendir. Bu dönemler, kişinin gelecek yıllarını olumlu ya da olumsuz etkileyecek kavramların ve davranışların aşılandığı en önemli dönemlerden biridir. Bu sebep ile bu dönemde görülen sorunların erken çözümü, gelecek kaygısı ve korkusunun aşılmasında en etkili yöntemlerden birisidir.
Çocuk psikoloğu alanında uzman psikologlarımız.
ankarapsikologlari@gmail.com
Fidanlık, Ziya Gökalp Cd. No:31, 06420 Çankaya/Ankara