Ankara aile terapisi ve danışmanlığı, ailelerin yaşadığı problemlere odaklanan bir terapi ve danışmanlık hizmetidir. Aile terapisi, aile üyelerinin birbirleriyle olan ilişkilerini anlamak ve geliştirmek için tasarlanmıştır. Aile danışmanlığı ise, ailelerin birbirleriyle olan etkileşimlerindeki sorunları çözmeye odaklanır.
Aile terapisi ve danışmanlığının temel amacı, aile üyelerinin birbirleriyle daha iyi iletişim kurmalarına yardımcı olmaktır. Bu hizmetler, ayrıca aile içi çatışmaların çözülmesine yardımcı olur ve aile üyelerinin birbirleriyle daha sağlıklı bir şekilde ilişki kurmalarını sağlar. Aile terapisi ve danışmanlığı, çeşitli aile problemleri için etkili bir çözüm olabilir. Bunlar arasında çocuk yetiştirme sorunları, evlilik problemleri, aile içi şiddet, bağımlılık ve yas süreci gibi konular yer alabilir.
Daha iyisi için aileleri bir araya getiren merkezimiz, aynı zamanda, aile üyelerinin psikolojik sağlıklarını da iyileştirebilen aile terapisi ve danışmanlığı hizmetinde aile üyelerinin kaygı, depresyon veya diğer zihinsel sağlık sorunları yaşamaları durumunda yardımcı olabilir. Aile terapisi ve danışmanlığı ile aile üyeleri, stresle başa çıkmaya ve sağlıklı bir yaşam tarzı benimsemeye teşvik edilir.
Danışanlarımızın günlük olarak karşılaştıkları zorlukları rahatça çözebileceklerini hissettikleri destekleyici ve besleyici bir ortam sağlamayı amaçlarız. Her yaştan birey, çift ve aile için tedavi hizmetleri sunarız. Aile sorunlarına neden olan psikolojik, davranışsal ve duygusal sorunları ele almayı en iyi şekilde amaçlayan merkezimiz ile aile üyeleri, sağlıklı ve sürdürülebilir bir ilişki geliştirir.
Profesyonel bir aile terapisi ve danışmanlık hizmeti, ailelerin ve bireylerin zorlu durumlarla başa çıkmalarına yardımcı olan bir süreçtir. Aile terapisi ve danışmanlık, ailelerin yaşadığı sorunlara bağlı olarak farklı teknikler, stratejiler ve yaklaşımlar kullanarak uygulanır. Bir aile terapisi ve danışmanlık hizmeti, şu adımlarla yürütülebilir:
Aile terapisine yönelik olarak, aile sistemleri teorisinden kaynaklanan birçok yaklaşım bulunur. Bu, ailelerin birbirinden bağımsız işleyen insan grupları yerine sistemler halinde çalıştığını düşündürür. Aile sistemleri teorisine göre bir aile üyesindeki değişiklikler, ailenin diğer bölümlerindeki değişiklikleri etkiler. Aile terapisi ve danışmanlığının faydaları, aileden aileye değişse de genellikle aşağıdaki, unsurları içermektedir:
2020 tarihli bir araştırmaya göre aileler, aile terapisi ve danışmanlık hizmetimizi duyguları iletmede veya ifade etmede zorluk, kardeşler arasındaki çatışmalar, tutarsız ebeveynlik, evlilik sorunları, boşanmanın ardından işlevsel ve sağlıklı bir ilişki geliştirmek, büyük bir değişikliğe uyum sağlamak ve ailede kronik bir hastalık veya ölümle uğraşmak gibi sorunların da ele alınmasında terapiyi yararlı bulmaktadır.
Aile terapisi ve danışmanlık etkili midir diye sıklıkla sorulmaktadır. Kesinlikle etkili olduğu kanıtlanmıştır. Araştırmalar, aile terapisinin cinsiyetten bağımsız olarak ruh sağlığı sorunları olan ergenler için de etkili olduğunu göstermektedir. Terapiye katılan ergenlerin, terapiden sonra daha az iç ve dış problem bildirdiklerine dikkat çekilir.
Ayrıca anne ve babalar, çok daha etkili olabilecek ebeveynlik yöntemlerini öğrendikleri için ailenin çocuklarına daha yakın olduğunu hissettikleri belirtilmektedir. Bununla birlikte, yine araştırmalara göre kadın ebeveynlerin aile danışmanlığını erkek ebeveynlerden daha yararlı bulma ihtimali de çok daha fazla yüksektir.
Birkaç aile terapisi ve danışmanlığı türleri vardır. Aile terapisi ve danışmanlığı, farklı yaklaşımlar ve teknikler kullanılarak farklı türlerde uygulanabilir. Yaygın aile terapisi ve danışmanlığı türleri, davranışçı aile terapisi, aile sistemleri terapisi, psikodinamik aile terapisi, çoklu aile terapisi, çözüm odaklı aile terapisi, fonksiyonel aile terapisidir.
Her bir yaklaşım, farklı ailelerin farklı sorunlarına farklı bir açıdan yaklaşarak, bir çözüm bulmaya çalışır. Aile terapisi ve danışmanlığı, ailelerin ihtiyaçlarına göre özelleştirilir. Davranışçı aile terapisi yaklaşımı, ailelerin sorunlarını belirli davranışları değiştirerek çözmeye çalışır. Terapist, aile üyelerinin hangi davranışların sorunlarını tetiklediğini belirleyerek, değişiklik yapmaları için öneriler sunar.
Aile sistemleri terapisi, aileleri bir sistem olarak ele alır ve ailedeki her bir üyenin birbirleriyle olan ilişkilerini ve etkileşimlerini inceler. Terapist, ailenin dinamiklerini anlayarak, sorunlarına çözüm bulmak için sistemi yeniden yapılandırır. Psikodinamik aile terapisi, ailelerin altta yatan psikolojik dinamiklerini ele alır.
Aile üyelerinin bilinçaltındaki dürtüler ve geçmişteki ilişkilerinin etkileri ele alınarak sorunların kökenine inmeye çalışılır. Çoklu Aile terapisi, birkaç ailenin bir araya gelerek terapiye katıldığı bir grup terapi şeklidir. Grup terapisi, ailelerin birbirleriyle etkileşimini gözlemlemelerine ve birbirlerine destek olmalarına olanak tanır.
Çözüm odaklı aile terapisi, ailedeki sorunlara çözüm odaklı bir yaklaşım benimser ve pratik adımlar önerilir. Fonksiyonel aile terapisinin odağı, genellikle, karmaşık duygusal veya davranışsal sorunlara sahip çocukları olan ailelerdir. Seanslar, ailelerin çocuğun davranışlarıyla başa çıkma ve ailenin işleyişini iyileştirme stratejileri öğrenmesine yardımcı olur.
Aile danışmanlığı alanında uzman psikologlarımız.
ankarapsikologlari@gmail.com
Fidanlık, Ziya Gökalp Cd. No:31, 06420 Çankaya/Ankara